Εικόνα από Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική (Α Έκδοση) 2017

Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική (Α Έκδοση) 2017

ISBN: 9789603591344
Το παρόν πόνημα αποτελεί καρπό πολυετούς συστηματικής και συνεπούς ενασχόλησής μου με το γνωστικό πεδίο της Μακροοικονομικής. Τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που με ώθησαν στη συγγραφή του παρόντος βιβλίου. Ο πρώτος λόγος ήταν η συνεχής παρότρυνση των φοιτητών μου. Το μάθημα Μακροοικονομική Ανάλυση και Πολιτική, διδάσκεται από τον υποφαινόμενο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) επί σειρά ετών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο........
  Χρόνος παράδοσης: Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες
υπό την προϋπόθεση ύπαρξης του βιβλίου από τον εκδότη

Σύνοψη

Η Μακροοικονομική (Macroeconomics) αποτελεί το σημαντικότερο γνωστικό πεδίο της Οικονομικής Επιστήμης. Η Μακροοικονομική ασχολείται με την εξέταση της οικονομίας μιας χώρας, καθώς επίσης και με τη σπουδή μιας Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης ως ένα ενιαίο σύνολο. Η Μακροοικονομική εστιάζει την ανάλυσή της σε συνολικά οικονομικά μεγέθη, όπως είναι το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), το εργατικό δυναμικό, ο πληθωρισμός, οι κρατικές δαπάνες, τα φορολογικά έσοδα, οι εξαγωγές, οι εισαγωγές, τα επιτόκια, το κρατικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος κ.λπ. Για παράδειγμα, η Μακροοικονομική μπορεί να διερευνήσει τους αιτιώδεις παράγοντες που προσδιορίζουν την διαχρονική άνοδο του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και γιατί κατά την περίοδο 2008-2017 η ελληνική οικονομία πλήττεται από μια πρωτοφανή παρατεταμένη κρίση. Επίσης, στα πλαίσια της ΟΝΕ (Οικονομική Νομισματική Ένωση-Economic Monetary Union), με την αξιοποίηση της μακροοικονομικής ανάλυσης, δύνανται να διερευνηθούν οι παράγοντες που κατά την περίοδο 2008-2017, προσδιορίζουν τους χαμηλούς μέσους ετήσιους αναπτυξιακούς ρυθμούς και την διατήρηση του μέσου ποσοστού ανεργίας γύρω στο 9%.

 

Το παρόν πόνημα αποτελεί καρπό πολυετούς συστηματικής και συνεπούς ενασχόλησής μου με το γνωστικό πεδίο της Μακροοικονομικής. Τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που με ώθησαν στη συγγραφή του παρόντος βιβλίου. Ο πρώτος λόγος ήταν η συνεχής παρότρυνση των φοιτητών μου. Το μάθημα Μακροοικονομική Ανάλυση και Πολιτική, διδάσκεται από τον υποφαινόμενο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) επί σειρά ετών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Πολλοί φοιτητές με ενθάρρυναν να αναλάβω τη συγγραφή ενός βιβλίου της Μακροοικονομικής, το οποίο να είναι κατανοητό από έλληνες αναγνώστες και να χρησιμοποιεί μακροοικονομικά δεδομένα κυρίως της ελληνικής οικονομίας και να μην εστιάζει σε στατιστικά στοιχεία της οποιασδήποτε ξένης οικονομίας σαν της αμερικανικής.

 

Ο δεύτερος λόγος που με ώθησε στη συγγραφή του ανά χείρας βιβλίου, σχετίζεται με ένα “κενό” που υπάρχει στην εγχώρια βιβλιογραφία, το οποίο αφορά τις μεταφράσεις ξενόγλωσσων βιβλίων στο αντικείμενο της Μακροοικονομικής. Αρκετοί εγχώριοι εκδοτικοί οίκοι, ανέλαβαν την κοστοφόρα διαδικασία της μετάφρασης στην ελληνική αξιόλογων ξένων συγγραμμάτων της Μακροοικονομικής. Ωστόσο, τα περισσότερα των ξενόγλωσσων μεταφρασθέντων συγγραμμάτων, κατά την ανάλυση των διαφόρων μακροοικονομικών φαινομένων, χρησιμοποιούν ποιοτικά και ποσοτικά στατιστικά δεδομένα ιδίως της αμερικανικής οικονομίας.

 

Χαρακτηριστικά

ISBN 9789603591344
Εκδότης Μπένου
Έτος έκδοσης 2017
Εξώφυλλο Μαλακό