Εικόνα από Δράσεις και πολιτικές της Unesco

Δράσεις και πολιτικές της Unesco

ISBN: 9789601216935
Θέματα διαπολιτισμικής πολιτικής και παιδείας: Προσεγγίσεις και στρατηγικές
  Χρόνος παράδοσης: Παράδοση σε 4-10 ημέρες
υπό την προϋπόθεση ύπαρξης του βιβλίου από τον εκδότη

Σύνοψη

Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι μια επώδυνη διαδικασία. Η επιλογή του τίτλου είναι ακόμη πιο επώδυνη, διότι ο συγγραφέας καλείται να συμπυκνώσει μέσα σε λίγες λέξεις τον πυρήνα του πονήματός του. Ο τίτλος του βιβλίου της Ευφροσύνης Μπαλασσά-Φλέγκα τα λέει όλα με εντυπωσιακό τρόπο.
Το βιβλίο "Δράσεις και Πολιτικές της UNESCO: Θέματα Διαπολιτισμικής Πολιτικής και Παιδείας - Προσεγγίσεις και Στρατηγικές" πραγματεύεται αφενός ένα γνωστό ανά την υφήλιο Παγκόσμιο Οργανισμό, την UNESCO, αλλά συγχρόνως και άγνωστο στο ευρύ μη εξειδικευμένο κοινό, αφετέρου δε, μας παραπέμπει στα νέα μονοπάτια της χάραξης ειδικών πολιτικών και τρόπων προγραμματισμού της Εκπαίδευσης, στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, δηλαδή της Διαπολιτισμικής Πολιτικής και Παιδείας.
Αρχικά θα πρέπει να λεχθεί ότι το παρόν πόνημα είναι καρπός μιας εξόχως αποδεδειγμένης βιωματικής εμπειρίας ενός ατόμου που εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες ασχολείται επισταμένως με την Αποστολή και τις Δράσεις της UNESCO, καθώς και με τη Διαπολιτισμική Πολιτική της ανά τον κόσμο. Θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε το προαναφερόμενο πόνημα "ένα βιβλίο γραμμένο από μέσα" γεγονός που το καθιστά περισσότερο ευπρόσδεκτο.
Το αποτέλεσμα αυτό βεβαίως έχει και την ερμηνεία του. Η συγγραφέας δεν είναι μια τυπική ερευνήτρια που ασχολήθηκε με την UNESCO. Αντιθέτως η UNESCO αποτελεί ηθική δέσμευση, βίωμα και ένα συνεχές όραμα γι' αυτήν. Από το 1974 δέθηκε πρώτα ηθικά και συναισθηματικά -ως νεαρή καθηγήτρια- και κατόπιν επιστημονικά/επαγγελματικά με ό,τι αντιπροσωπεύει αυτός ο Παγκόσμιος Οργανισμός, Αρχές, Οικουμενικές Αξίες, Οράματα, Δράσεις -άλλοτε αποτελεσματικές και άλλοτε στο χώρο της Ουτοπίας- αλλά πάντοτε όμως δράσεις προσδοκιών για έναν καλύτερο ναι μεν παγκοσμιοποιημένο, αλλά πάνω απ' όλα ανθρώπινο κόσμο. [...]
Θεωρώ ότι το παρόν πόνημα, θα μπορούσαμε κάλλιστα να το χαρακτηρίσουμε ως "οδηγό-κλειδί" για κάθε άτομο που ευαισθητοποιείται στον "πολιτικό αλφαβητισμό", δηλαδή στην πολιτική διαπαιδαγώγηση για τη δημοκρατία -σύνθετο θέμα- που καλύπτει ταυτόχρονα την αποδοχή αξιών, την απόκτηση γνώσεων και τη μάθηση πρακτικών συμμετοχής στη δημόσια ζωή, ήτοι αρχές και αξίες που εμπεριέχονται σε όλες τις δράσεις της UNESCO.

Χαρακτηριστικά

ISBN 9789601216935
Εκδότης University Studio Press
Έτος έκδοσης 2009
Σελίδες 808