Εικόνα από Επίκαιρα Θέματα Της Ελληνικής Και Εξωτερικής Πολιτικής Και Του Διεθνούς Δικαίου

Επίκαιρα Θέματα Της Ελληνικής Και Εξωτερικής Πολιτικής Και Του Διεθνούς Δικαίου

Συγγραφέας: Γούναρης Ε.
ISBN: 9789606224508
Στο έργο αυτό παρατίθενται διάφορες μελέτες σχετικές με επίκαιρα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και του Διεθνούς Δικαίου.
  Χρόνος παράδοσης: Παράδοση σε 4-10 ημέρες
υπό την προϋπόθεση ύπαρξης του βιβλίου από τον εκδότη

Σύνοψη

Στο έργο αυτό παρατίθενται διάφορες μελέτες σχετικές με επίκαιρα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και του Διεθνούς Δικαίου.

Το Α’ μέρος αφορά σε μελέτες για τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στην Νότιο Αδριατική και στην Αν. Μεσόγειο, με τρόπο εύκολο και συγχρόνως σύντομο, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία στα θέματα οριοθετήσεως υφαλοκρηπίδος και γενικά στις παράνομες διεκδικήσεις της γείτονος σε βάρος της χώρας μας. Συγχρόνως, γίνεται αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά στις οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών μας με τα υπόλοιπα γειτονικά μας κράτη Αίγυπτο, Κύπρο, Λιβύη, Ιταλία, Αλβανία και τις επιπτώσεις αυτών στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Ακόμη στο Α’ μέρος περιλαμβάνεται και μελέτη για τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Στο Β’ μέρος παρατίθενται μελέτες σχετικά με την Αρκτική και την Ανταρκτική, περιοχές για τις οποίες έχουμε δείξει αρκετό ενδιαφέρον, στα πλαίσια της Συνθήκης του Svalbara/Spitzbergen του 1920, της Συνθήκης για το νομικό καθεστώς της Ανταρκτικής του 1959, της Συνθήκης για την προστασία των θαλασσίων βιολογικών πόρων της Ανταρκτικής του 1980, της Συνθήκης του Γουέλινγκτον του 1988 για την εκμετάλλευση των μεταλλευτικών πόρων της Ανταρκτικής και του Πρωτόκολλου της Μαδρίτης του 1991 για την προστασία της Ανταρκτικής.

Στο Γ’ μέρος περιλαμβάνονται μελέτες και ιστορικό χαρτογραφικό υλικό για το λεγόμενο «σκοπιανό», και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, με βάση την ελληνική και διεθνή ιστορία.

Στο Δ’ μέρος περιέχονται χάρτες σχετικά με τα θέματα του έργου, φωτογραφικό υλικό των διεθνών συναντήσεων και διασκέψεων, κατά την διάρκεια των οποίων δημιουργήθηκαν οι αναφερόμενες στο βιβλίο διεθνείς συνθήκες, ενώ στο Ε’ μέρος παρουσιάζεται σχετική βιβλιογραφία.

Οι μελέτες αυτές, ειδικά του Α’ και Γ’ μέρους, πάντα επίκαιρες και σύντομες –μερικές έχουν δημοσιευτεί σε γενικές γραμμές στο παρελθόν στην εφημερίδα Καθημερινή– αποτελούν συγχρόνως και μια παρουσίαση αυστηρώς των σχετικών νομικών κανόνων και της ελληνικής πρακτικής στα σχετικά θέματα κάτι, που λείπει στην ελληνική βιβλιογραφία, ώστε να γίνουν πιο κατανοητά στους αναγνώστες, ιδιαίτερα δε στους φοιτητές των Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Σχολών των πανεπιστημίων της χώρας μας και όχι μόνο η φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με τους γείτονές μας.

Επίσης, παρουσιάζονται οι ενδεικνυόμενοι στόχοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα θέματα αυτά, με αυστηρή τήρηση των νομικών κανόνων ιδιαίτερα με βάση την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, τις αναφερθείσες Συμβάσεις για την Αρκτική και Ανταρκτική το Διεθνές Δίκαιο, την ιστορία, όπως επίσης απόψεις του συγγραφέα  από την πολυετή εμπειρία μου στο Υπουργείο Εξωτερικών και την παρουσία μου στα σημαντικότερα κέντρα διεθνούς πολιτικής, διεθνών σχέσεων και Διεθνούς Δικαίου πέραν των σαράντα ετών στη διεθνή σκηνή και σε διάφορα κέντρα.

Χαρακτηριστικά

ISBN 9789606224508
Εκδότης Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης 2018
Σελίδες 320