Εικόνα από Η ανταγωνιστική δραστηριότητα και η προστασία της

Η ανταγωνιστική δραστηριότητα και η προστασία της

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
ISBN: 9789605620202
  Χρόνος παράδοσης: 1-3 ημέρες
υπό την προϋπόθεση ύπαρξης του βιβλίου από τον εκδότη

Σύνοψη

Αρχικά στην ενότητα των γενικών εισηγήσεων ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους η κα Ι. Πεπελάση -επίκουρη -καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών- με θέμα "Από τον θεμιτό ανταγωνισμό στην ευημερία του καταναλωτή: η συμβολή της οικονομικής ανάλυσης στον εκσυγχρονισμό του δικαίου της αγοράς" και ο κος Β. Αντωνόπουλος -ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ- με θέμα "Ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς;". 
Στη δεύτερη ενότητα τους συνέδρους απασχόλησε το ζήτημα γύρω από το Δίκαιο του αθέμιτου ανταγωνισμού και των άυλων αγαθών. 
Ειδικότερα η κα Ε. Αλεξανδρίδου -ομότιμη καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ- ανέπτυξε την εισήγησή της για το Δίκαιο του αθέμιτου ανταγωνισμού και δίκαιο προστασίας καταναλωτή και την ανάγκη κοινής στέγης και κριτηρίων εφαρμογής ΠΔ 166/2003 για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις συναλλαγές, ο κος Δ. Τζουγανάτος -καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών- παρουσίασε την εισήγησή του για τη σχέση του δικαίου του αθέμιτου και του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού, ο κος Ν. Τέλλης -καθηγητής Νομικής ΑΠΘ- ομίλησε για τη σχέση δικαίου των σημάτων και δικαίου των διακριτικών γνωρισμάτων ουσιαστικού δικαίου και ο κος Α. Καραγκουνίδης -επικ. καθηγητής Νομικής ΑΠΘ- ανέπτυξε την εισήγησή του για την αποζημίωση στο δίκαιο των άυλων αγαθών.
Στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου με γενική θεματολογία γύρω από το Δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού, ο κος Β. Χριστιανός -καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών- παρουσίασε εισήγησή του για τη Διαιτησία στις υποθέσεις ελεύθερου ανταγωνισμού και ο κος Ν. Φαραντούρης -επικ. καθηγητής Παν/μίου Πειραιώς- ομίλησε για τη σχέση των κρατικών παρεμβάσεων στο δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Στη συνέχεια (στρογγυλό τραπέζι) έλαβε χώρα συζήτηση σχετικά με την προστασία της οικονομικής ελευθερίας ή οικονομική αποτελεσματικότητα ως ζητούμενο του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού της αγοράς, και τις θέσεις τους ανέπτυξαν οι οι κ.κ. Γ. Κατσουλάκος, καθηγητής Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών, Κ. Στεφάνου, καθηγητής Παντείου, Γ. Τριανταφυλλάκης, αναπλ. καθηγητής Νομικής ΔΠΘκαι ο Ν. Χαριτάκης, επικ. καθηγητής τμήματος Οικονομικών Επιστημών Παν/μίου Αθηνών. 
Στην τέταρτη ενότητα του συνεδρίου όπου αναλύθηκαν ειδικότερα ζητήματα του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των Η. Σουφλερού, αναπλ. καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: "Ανταλλαγή πληροφοριών: Ανακοίνωση της ΕΕ για τους οριζόντιους περιορισμούς και οι εξελίξεις του αμερικανικού δικαίου (υπόθεση AmericanNeedle)", Λ. Αθανασίου, αναπλ. καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: "Επιβολή προστίμων για παράβαση του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού σε μητρικές και θυγατρικές επιχειρήσεις: ευθύνη σε ολόκληρο και εσωτερική κατανομή", Α. Μικρουλέα, επικ. καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: "Η πρακτική της ΕΑ για τα διορθωτικά μέτρα σε αποφάσεις που επιτρέπουν τη συγκέντρωση επιχειρήσεων (ΕΛΠΕ/MotorOil/Vivartia)" και Χ. Χρυσάνθη, λέκτορος Νομικής Σχολής Αθηνών με θέμα: "Η σχέση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και ελεύθερου ανταγωνισμού στο παράδειγμα της διανομής προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου".
Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι: Χ. Αποστολόπουλος, Γ. Βελέντζας, Γ. Μπρώνη, Μ. Γαρδούνης, Ν. Γρηγοριάδης, Π. Καλαμπούκα, Β. Καραγιάννης, Δ. Κωστάκης, Κ. Πέρρου, Δ. Ριζιώτης, Δ.Π. Τζάκας και Μ. Χατζηβασιλείου.

Χαρακτηριστικά

ISBN 9789605620202
Εκδότης Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης 2012
Σελίδες 544