Εικόνα από Καθαρό λαμπρό μέλλον

Καθαρό λαμπρό μέλλον

Συγγραφέας: Πωλ Μέισον
ISBN: 9789600366907
Μια ριζοσπαστική υπεράσπιση του ανθρώπινου είδους
  Χρόνος παράδοσης: Παράδοση σε 4-10 ημέρες
υπό την προϋπόθεση ύπαρξης του βιβλίου από τον εκδότη

Σύνοψη

Πώς διασώζουμε αυτό που μας καθιστά ανθρώπους σε μια εποχή εκτεταμένης αβεβαιότητας; Μήπως σήμερα είμαστε απλώς καταναλωτές που μας διαμορφώνουν οι δυνάμεις της αγοράς; Μήπως σύντομα οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη θα μας αντικαταστήσουν; Ο συγγραφέας μάς προσκαλεί σε μια αταλάντευτη, μαχητική υπεράσπιση της ύπαρξής μας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Με παραπομπές στην οικονομία και τα μαζικά δεδομένα, στη νευροεπιστήμη, στους πολιτισμικούς πολέμους αλλά και στην άνοδο της ακροδεξιάς, αντλώντας από τις εμπειρίες του και τα επιτόπια ρεπορτάζ σε μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Ουάσινγκτον, καθώς και με αναφορές στην παιδική του ηλικία σε μια αγγλική πόλη ανθρακωρύχων, ο Πωλ Μέισον μας δείχνει πώς η έννοια του ανθρώπου έχει διαβρωθεί όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Στο Καθαρό λαμπρό μέλλον υποστηρίζει ότι είμαστε ικανοί να πλάσουμε το μέλλον μας, μέσω του λόγου, της καινοτομίας, της απελευθερωτικής χρήσης της τεχνολογίας και της συνεργασίας. Δίνει μια εικόνα των ανθρώπων ως κάτι παραπάνω από ανδρείκελων, πελατών ή γραναζιών σε μια μηχανή. Ένα έργο ριζοσπαστικής αισιοδοξίας για τους δύσκολους καιρούς μας.

«Αυτό που κάνει εδώ ο Πωλ Μέισον είναι αξιοσημείωτο: Eπικεντρώνει στην ίδια τη φύση του ανθρώπου και στο πώς επηρεάζεται, θετικά ή αρνητικά, από τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που ίσως φαίνονται υπέρτερες. Πρόκειται για την καλύτερη ανάλυση του νεοφιλελευθερισμού που έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό, εντάσσοντας τη ζωή μας σε ένα πολυσύνθετο πλαίσιο το οποίο περιγράφεται έξοχα. Και πάνω απ’ όλα είναι γραμμένο με διαύγεια και πάθος».

Philip Pullman

«Ένα βιβλίο πνευματώδες, με ζωντανή γραφή και εύστοχους συνειρμούς που διεγείρουν τη σκέψη. Ο υπότιτλός του συνοψίζει τα δυνατά σημεία του. Κατ’ ουσίαν ο Μέισον πιστεύει στη δύναμη του ανθρώπου ως υποκειμένου, στην ικανότητά του να επιλέξει να δράσει και να ορίσει το δικό του μέλλον».

The Financial Times

«Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με πλατιά θεματολογία, διεισδυτικό και αισιόδοξο... Και μόνο για κάποιες παρατηρήσεις του πάνω στην ιστορία των ιδεών και την απήχησή τους στους ταραχώδεις καιρούς μας αξίζει να το αποκτήσουμε. Εμπεριστατωμένα και πειστικά ο Μέισον εξηγεί πώς η ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη αρχή της απροσδιοριστίας διαχέεται, μέσω του μεταμοντερνισμού, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του ανορθολογισμού και της μοιρολατρίας που έχει τροφοδοτήσει το Brexit, ο Πούτιν και ο Τραμπ».

Χαρακτηριστικά

ISBN 9789600366907
Εκδότης Καστανιώτης
Έτος έκδοσης 2020
Σελίδες 496