Μεταπτυχιακό: Αξίζει τον κόπο;

 

Μεταπτυχιακό: Αξίζει τον κόπο;

της Μαρίας Παπακοσμά

Ο αριθμός των μεταπτυχιακών σπουδών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και πιο πρόσφατα μάλιστα τα εξ αποστάσεως προγράμματα έχουν αποδειχθεί αρκετά δημοφιλή. Είναι αλήθεια πως με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς εργασίας, ένα δεύτερος τίτλος – και μάλιστα, εξειδίκευσης – μπορεί να κάνει το βιογραφικό να ξεχωρίσει. Ωστόσο, η λήψη ενός μεταπτυχιακού είναι μια τεράστια δέσμευση – τόσο από πλευράς χρόνου όσο και οικονομικά.

Εύρεση εργασίας

Όσον αφορά το ζήτημα της εύρεσης εργασίας, μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ορισμένα επαγγέλματα, όπως η ιατρική, η ψυχολογία ή η εκπαίδευση πριμοδοτούν έναν επιπλέον τίτλο σπουδών. Κάποια άλλα όμως, όπως οι τομείς των επιχειρήσεων δεν εστιάζουν τόσο στους τίτλους σπουδών αλλά στην εργασιακή εμπειρία. Αυτό λοιπόν εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τομέα προπτυχιακών σπουδών και την εξειδίκευση που θέλει κάποιος να ακολουθήσει. Καλό είναι λοιπόν να γίνει η απαραίτητη έρευνα αγοράς και ζήτησης πριν παρθεί η απόφαση για επέκταση των σπουδών.

Καλύτερες μισθολογικές απολαβές

Αν και πτυχιούχοι με επιπρόσθετα πτυχία έχουν συνήθως υψηλότερους μισθούς από όσους έχουν μόνο το βασικό πτυχίο, η διαφορά δεν είναι πάντα τόση αξιοσημείωτη. Τα χρήματα που δαπανά κάποιος ή τα φοιτητικά δάνεια μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, καθιστώντας τις μισθολογικές απολαβές τον λιγότερο σημαντικό λόγο για τη συνέχιση των σπουδών. Υπάρχουν πάντα και εξαιρέσεις που έχουν να κάνουν με τη χώρα ή την εταιρία/κλάδο εργασίας.

Εμπειρία ή γνώση;

Αυτό είναι ένα δίλημμα που απαιτεί αρκετή μελέτη και σκέψη. Η ένταξη στην αγορά εργασίας άμεσα, θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος ρεαλιστικές δεξιότητες και εμπειρίες . Για παράδειγμα, αν το επιλεγμένο πεδίο σπουδών είναι σχετικά γενικό, όπως το μάρκετινγκ, η προϋπηρεσία ή η ενασχόληση με μια start up επιχείρηση μπορεί να αποδειχτούν πιο επωφελείς επιλογές. Από την άλλη πλευρά, οι περαιτέρω σπουδές προσφέρουν την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα επιπλέον επίπεδο ακαδημαϊκής γνώσης στον τομέα ενδιαφέροντος και ίσως να αποτελεί κάποιες φορές ‘αναγκαία’ επιλογή.

Μια μέση λύση θα μπορούσε να είναι η ολοκλήρωση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών μερικής απασχόλησης παράλληλα με την εργασία πλήρους απασχόλησης. Σίγουρα η εμπειρία και μόνο έχει να προσφέρει αρκετά οφέλη. Το ερώτημα είναι αν τα οφέλη αυτά θα φανούν χρήσιμα και μακροπρόθεσμα.

 

Πηγή: https://citycampus.gr

Αφήστε το σχόλιό σας