Εικόνα από Το συν- της συγκίνησης (Ψυχολογία εμβρύων, βρεφών και νηπίων. Τόμος προς τιμήν του Colwyn Trevarthen)

Το συν- της συγκίνησης (Ψυχολογία εμβρύων, βρεφών και νηπίων. Τόμος προς τιμήν του Colwyn Trevarthen)

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
ISBN: 9789605244699
Επιμέλεια: Κουγιουμουτζάκης Γιάννης
  Χρόνος παράδοσης: Παράδοση σε 4-10 ημέρες
υπό την προϋπόθεση ύπαρξης του βιβλίου από τον εκδότη

Σύνοψη

Η τρέχουσα διεπιστημονική έρευνα δείχνει ότι η ψυχολογική γέννηση προηγείται της βιολογικής γέννησης και ότι τα βρέφη δεν είναι «μωρά» αλλά εξαρχής πρόσωπα, έτοιμα για συμπαθητικό μοίρασμα πράξεων, προθέσεων και συγκινήσεων με τον ευαίσθητο συνάνθρωπο. Οι ρίζες των κινήτρων, των κινήσεων και των συγκινήσεων ανιχνεύονται νωρίς στην κύηση. Ο συντονισμός τους συντηρεί τη ζωή. Η συν-λειτουργία τους ρυθμίζει την πορεία της ανάπτυξης. Το μοίρασμά τους προσδίδει νόημα στις σχέσεις – συγκινησιακά κινητοποιούμενες σχέσεις, που αποτελούν το λίκνο εκτίναξης της νόησης, της γλώσσας, της φαντα­σίας και της συνείδησης.

Το συλλογικό αυτό έργο είναι επικεντρωμένο στην ανάπτυξη των σχέσεων των νεογνών, των βρεφών και των νηπίων με τους σημαντικούς άλλους. Οι συγγραφείς εξετάζουν, υποστηρίζουν και επεκτείνουν μια σύγχρονη θεωρία της ψυχολογικής ανάπτυξης, που εισηγείται ο Καθηγητής Colwyn Trevarthen, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο τόμος. Το βιβλίο ανοίγει με ένα σπάνιο σε σύλληψη και ιστορική αξία κείμενο του τιμωμένου.

Τα κύρια θέματα που εξετάζονται στο βιβλίο: τα βρέφη και η μουσική, τα βρέφη και η μίμηση, τα βρέφη και το κωμικό, τα βρέφη και οι αριθμοί, τα βρέφη και η γλώσσα, η επικοινωνία μητέρων-βρεφών με εξωσωματική γονιμοποίηση, η ενσυναίσθηση των βρεφών με καταθλιπτικές μητέρες, τα παιδιά και ο αυτισμός, η φαντασία και οι φανταστικοί σύντροφοι των νηπίων, οι συγκινήσεις, οι συντονισμοί εμβρύου-μητέρας, η ανάπτυξη των φτωχών παιδιών.

Γράφουν: COLWIN TREVARTHEN, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΑΚΗ, ΘΕΑ­ΝΩ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΑΚΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΖΟΚΟΠΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ Φ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ, ΖΑΪΡΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΟΥΔΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗ, ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΕΜΙΤΕΚΟΛΟ, ΒΙΚΥ ΤΣΟΥΡΤΟΥ, ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Χαρακτηριστικά

ISBN 9789605244699
Έτος έκδοσης 2016
Σελίδες 528
Εκδότης Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης